4 interessante feitjes over led verlichting

4 interessante feitjes over led verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in onze levens. Zonder verlichting zouden we elke avond in het donker zitten en zou het veel lastiger zijn om gedurende de dag onze werkzaamheden goed uit te voeren. Er zijn verschillende soorten verlichting te koop, maar led verlichting is tegenwoordig misschien wel de meest populaire variant. In deze blog lees je vier feitjes over deze vorm van verlichting die je misschien nog niet wist.

1. Led lampen zijn een stuk veiliger dan ouderwetse lampen

Led verlichting wordt gemaakt met een andere techniek dan bijvoorbeeld gloeilampen of spaarlampen. Led staat namelijk voor Light Emitting Diode, een naam die al aangeeft dat het hier om een elektronisch component gaat. Als er elektrische stroom door deze diode gestuurd wordt, gaat de verlichting aan. Dit is anders dan bij andere soorten lampen, die vaak werken met gloeidraden. Doordat led verlichting werkt met elektronische componenten is het energieverbruik niet alleen lager, ook de warmteontwikkeling van de lamp is veel lager. Dit betekent dat de lamp tijdens het gebruik veel minder warm wordt, waardoor je je minder snel brandt als je deze per ongeluk aanraakt. Bovendien wordt er bij het maken van bijvoorbeeld spaarlampen kwik gebruikt, een stof die erg gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Deze stof wordt niet gebruikt in led lampen.

2. De investering in led lampen heb je snel terugverdiend

Led lampen zijn duurder dan bijvoorbeeld gloeilampen, TL buizen of andere soorten verlichting. Dit komt doordat led verlichting gemaakt wordt van duurzame en hoogwaardige materialen, waardoor het productieproces meer kost. Doordat led verlichting echter een stuk energiezuiniger is, heb je deze investering gauw terugverdiend. Met dit soort lampen kun je namelijk tot wel 90% op de energierekening besparen. Hoe komt dit? Gloeilampen en spaarlampen werken met een andere techniek, waarbij een groot gedeelte van de gewonnen stroom verloren gaat aan warmte. Het eerder genoemde brandgevaar is hier een gevolg van, maar een te hoge energierekening eigenlijk ook. Onderstaande tabel toont het verschil tussen led lampen en ouderwetse verlichting (zoals gloeilampen en spaarlampen):

Led verlichting Oude verlichting
Energie naar licht 90% 25 tot 30%
Energie naar warmte 10% 70 tot 75%

Je kunt je dus voorstellen dat led lampen op langere termijn een stuk minder kosten, omdat hiervoor minder energie gewonnen hoeft te worden. Bovendien kun je led lampen heel lang laten hangen. Zo kunnen led panelen bij een gebruik van acht uur per dag wel ongeveer zeventien jaar blijven hangen. Dit betekent dat ook de onderhoudskosten verlaagd worden.

De investering in led lampen heb je snel terugverdiend

3. Vanaf juli 2020 is led verlichting verplicht voor bedrijven

Led panelen en led TL buizen zijn vanaf juli 2020 de nieuwe standaard binnen bedrijfspanden. Eind 2018 maakte de overheid namelijk bekend dat het gebruik van led verlichting vanaf midden 2020 verplicht zou worden voor bedrijven. De voordelen voor het milieu werden als grootste reden hiervoor genoemd. Doordat er voor led lampen minder energie gewonnen hoeft te worden, zorgt dit namelijk voor een lagere CO2-uitstoot. Gelukkig zijn led panelen in vele formaten beschikbaar, bijvoorbeeld led panelen 60×60 of led panelen 60×120, zodat er altijd een geschikte variant voor ieder bedrijf te vinden is.

4. Met led verlichting kun je werkprestaties verbeteren

Led panelen kunnen ervoor zorgen dat de werkprestaties van medewerkers aanzienlijk verbeterd worden. Dit komt doordat dit soort lampen een zeer hoge lichtopbrengst hebben. Hoe hoger de lichtopbrengst van een lamp is, hoe beter dit is voor de concentratie. Lampen met een lage lichtopbrengst zorgen namelijk voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en zijn dus funest voor de concentratie. Led panelen ‘flikkeren’ daarnaast ook veel minder dan oude TL verlichting. Alhoewel we deze flikkering niet direct kunnen waarnemen zijn led panelen daardoor ook minder vermoeiend voor de ogen.

Led verlichting is dus energiezuinig, goed voor de concentratie van medewerkers, veiliger dan oude verlichting én binnenkort voor elk bedrijf verplicht. Hierdoor is het niet gek dat deze verlichting steeds populairder wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.