4 grappige en bijzondere weetjes over paarden

4 grappige en bijzondere weetjes over paarden

Nederland kent heel veel paardenliefhebbers. Er zijn zelfs steeds meer mensen die een paard aan huis houden. De ruitersport is dan ook ontzettend populair in ons land. Maar wat weten we eigenlijk over paarden? De niet-paardenliefhebbers onder ons zullen waarschijnlijk hopeloos de schouders ophalen. De échte paardenliefhebbers geloven vaak dat ze alles weten, maar komen er na enkele weetjes al snel achter dat hun kennis toch minder uitgebreid is dan gedacht. Over paarden ben je werkelijk nooit uitgeleerd. Daarom 4 grappige en bijzondere weetjes over paarden!

1.    Paarden drinken ontzettend veel

Natuurlijk heb je een paard wel eens zien drinken, maar wist je dat ze op sommige dagen soms wel 30 tot 50 liter kunnen verorberen? En dan vind jij dat je veel gedronken hebt na 2 liter! Er is hierbij wel een duidelijk verschil tussen paarden die continu in de wei staan of die in een stal worden gehouden. In de wei kunnen de paarden veel meer vocht onttrekken uit het gras. In de stal krijgen paarden wel degelijk goedgevulde hooiruiven voorgeschoteld, maar hier valt minder vocht uit te halen. Daardoor moeten ze tevens ook altijd over een goede watervoorziening beschikken. Met name op warme zomerdagen.

2.    Het snelste paard behaalde een snelheid van meer dan 70 kilometer per uur

Iedere paardenliefhebber spreekt vol lof over zijn of haar paard. Hoe snel deze in jouw ogen mag zijn, de kans is zeer gering dat hij het snelste paard ter wereld kan overtreffen. Dit record staat namelijk op de naam van Winning Brew, hij behaalde in 2018 dit record in Amerika. Een verbazingwekkende snelheid van 70 kilometer per uur. Als daar zelfs al een hindernis had gestaan, dan had je deze door de snelheid bijna gemist. Bizar, nietwaar?! En wat een lef moet de ruiter hebben gehad!

3.    Het oudste paard ooit werd 62 jaar

Als je een eigen paard hebt, hoop je natuurlijk dat deze nooit zal komen te overlijden. Niet zolang jij er voor zorgt tenminste. Helaas hebben paarden niet het eeuwige leven en zal je helaas ook een keer afscheid moeten nemen. Hoewel… het oudste paard ooit werd maar liefst 62 jaar. Het ligt natuurlijk ook aan je eigen leeftijd toen je dit paard aanschafte, maar in sommige gevallen kan hij jou dan zelfs overleven.

4.    Bijzondere knappe ogen

Het zal iedere paardenliefhebber (of de niet-paardenliefhebbers) wel zijn opgevallen: de bijzonder knappe ogen van paarden. Deze staan helemaal aan de zijkant van het hoofd, waardoor ze maar liefst 360 graden om zich heen kunnen kijken. Helaas veroorzaakt dit ook wel problemen. Want doordat de ogen aan de zijkant staan, kan een paard heel moeilijk diepte schatten. Hier moet de ruiter bij helpen, zeker wanneer er hindernissen moeten worden genomen. Opvallend genoeg beschikken paarden over de grootste ogen van alle zoogdieren!

In de meeste gevallen kijken paarden slechts met één oog tegelijkertijd, maar soms kunnen ze allebei de ogen tegelijkertijd gebruiken. Dit doen ze bijvoorbeeld in stressvolle situaties of wanneer ze juist heel nieuwsgierig zijn naar iets. Let er maar eens op, dan zal je dit bijzondere fenomeen met eigen ogen kunnen zien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.