onderhoudsvrije tuin

3 tips voor een onderhoudsvrije tuin

Een huis met een tuin, voor veel mensen is dit de ultieme droom. Zij kunnen alleen meer dagdromen over de mogelijkheden die dit biedt. Voor de mazzelaars onder ons is deze droom al de realiteit. Heerlijk buiten tafelen met je vrienden op een mooie zomerdag, lekker genieten van het avondzonnetje of ravotten met de kinderen, de tuin brengt inderdaad veel voordelen met zich mee. Toch heeft het ook een keerzijde: hoe groot de tuin ook is, deze zal altijd enige onderhoud vragen. Dat kost enorm veel van je vrije tijd. Sterker nog: het kost tijd waar we gewoon niet over beschikken. Het is al moeilijk genoeg om tijd vrij te maken voor je gezin en vrienden, laat staan dat je ook nog enkele uren in de tuin doorbrengt. Daarom geven wij 3 tips voor een onderhoudsvrije tuin. Zo geniet je van alle voordelen van een eigen tuin en hoef je hier weinig tijd in te investeren. Dat noemen we pas een win-win situatie!

1. Kunstgras plaatsen

Gras mag eigenlijk niet ontbreken in de moderne tuin. Dit zorgt direct voor een moderne en natuurlijke uitstraling in de tuin. Bovendien is het ook nog eens zeer sfeervol. Helaas kiezen steeds minder mensen voor gras, omdat dit om veel onderhoud vraagt. Denk hierbij niet alleen aan grasmaaien, maar ook aan bemesten of sproeien tijdens de zomermaanden. Gelukkig is ook daar een goed alternatief voor te vinden. Door kunstgras te laten leggen, geniet je van alle voordelen van gras, zonder het enorme onderhoud. Kunstgras aan laten leggen is een prima idee als je weinig tijd kwijt wilt zijn aan je tuin en toch over de charme van gras wilt beschikken. Bovendien is kunstgras tegenwoordig niet meer te onderscheiden van echt gras!

kunstgras plaatsen

2. Kies de juiste planten

Uiteraard mag een beetje groen ook niet ontbreken in de tuin. Toch is dat niet direct waar je aan denkt als je weinig onderhoud aan de tuin wilt hebben. Planten vragen immers om verzorging. Als je deze niet goed verzorgt, kunnen ze de tuin overwoekeren of uiteindelijk verleppen. Hierdoor neemt de uitstraling van de tuin alleen maar verder af.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig genoeg plantensoorten die om weinig onderhoud vragen. Sterker nog: dit zijn planten die beter groeien als ze zo min mogelijk geholpen worden. Vraag naar de mogelijkheden in een tuincentrum of doe research online. Onderhoudsarme planten geven de tuin direct een sfeervolle uitstraling en het kost je ook nog eens weinig tijd om ze in leven te houden!

juiste planten onderhoudvrij

3. Voorkom onkruid

Wanneer je onkruid wilt voorkomen, zal je direct te horen krijgen dat dit niet mogelijk is. Onkruid vindt vrijwel altijd zijn weg naar boven. Maar is dit ook wel zo? Gelukkig niet!

Door de juiste bodembedekking te kiezen, kan je onkruid zoveel mogelijk voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan cacaodoppen of grind. Wanneer je geniet van een mooi kunstgazon, is het belangrijk dat je een worteldoek op de ondergrond legt. Zo voorkom je dat onkruid en wortels het gazon kunnen beschadigen. Door de kans op onkruid te verkleinen, zal de tuin minder onderhoud nodig hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.