Een hypotheek afsluiten is voor veel mensen een hele spannende stap in hun leven. Het idee dat je straks vastgoed in je bezit hebt, dat klinkt natuurlijk geweldig. Maar laten we wel eerlijk wezen. In de huidige economische tijd is het niet zo gemakkelijk meer om een hypotheek af te sluiten. Waar we in onze kinderjaren onze ouders en grootouders nog eenvoudig een hypotheek zagen afsluiten, is dat tegenwoordig wel een ander verhaal. Bovendien interesseert het de meeste mensen weinig, totdat ze dit zelf ook nodig gaan hebben. Pas als je jouw droomhuis op het oog hebt, gaat er een hele wereld van hypotheken voor je open! Na een goed gesprek met een hypotheekadviseur deventer denk je misschien alles te weten, maar het wereldje is veel complexer dan je nu denkt. In dit artikel delen we 3 interessante weetjes over hypotheekrentes en meer die jij nog niet wist.
1. De betekenis van het woord ‘hypotheek’
Wat betekent het woord ‘hypotheek’ eigenlijk? Een goede vraag, die gelukkig eenvoudig te beantwoorden is. Hypotheek stamt af van de oud Griekse taal. Letterlijk vertaalt betekent dit onderpand. Logisch natuurlijk, want de hypotheekverstrekker leent jou geld om jouw droomwoning te kopen. Wanneer dit onder bepaalde omstandigheden niet meer mogelijk is, beschikt de hypotheekverstrekker alsnog over het onderpand. Hierdoor verkleint het risico voor de hypotheekverstrekker enorm. Bij het kopen van een huis is de woning daarom ook nooit helemaal in jouw bezit. Je hebt hem op afbetaling. Pas als de gehele hypotheek afgelost is, kan je zeggen dat de woning van jou is.
2. Meer lenen dan de verkoopwaarde van een woning
Voor 2013 was het altijd goed mogelijk om een extra hypotheek af te sluiten. Dit deed men bijvoorbeeld om een nieuwe keuken, badkamer of uitbouw te laten plaatsen. Tevens kon er meer geleend worden dan de verkoopwaarde van de woning. Dit gebruikte men dan voor het aanschaffen van een nieuw interieur of het doen van nodige klussen. In 2013 kregen we in Nederland echter een flinke economische crisis voor de kiezen. Banken kregen het zwaar te verduren en mensen konden hun hypotheek niet meer betalen. Om dit in de toekomst te voorkomen, werd besloten dat er niet meer zomaar bijgeleend kon worden. Waar vroeger een percentage van maar liefst 20% bijgeleend kon worden. Tegenwoordig is dat niet meer dan de marktwaarde van de woning.
3. Huidige lage hypotheekrentes
De afgelopen jaren zijn de hypotheekrentes enorm gedaald. Tegenwoordig betaal je niet meer dan 1% rente. Dat is natuurlijk ontzettend gunstig voor mensen die momenteel een huis willen kopen. Bekijk echter wel of je voor een variabele of vaste rente kiest. Als je denkt dat de hypotheekrentes in de toekomst nog meer zullen dalen is een variabele rente de geschikte keuze. Inmiddels, mede door de coronacrisis, is het echter in de meeste gevallen verstandiger om voor een vaste rentepercentage te kiezen. Op dit moment profiteer je immers nog van lage hypotheekrentes, maar op de lange termijn is de kans groot dat deze enorm zullen gaan stijgen.