Translate this site in your language !!
  Home | De Cocktailbar | Wijn is fijn | Tafeltje-dek-je | Smakelijke links | Contact
 


DRIE MANIEREN OM EEN MOUSSERENDE WIJN TE MAKEN

1. METHODE TRADITIONELLE ( 2DE GISTING OP FLES )
2. METHODE CUVE CLOSE ( GISTING IN GESLOTEN TANKS )
3. IMPREGNEREN ( KUNSTMATIG KOOLZUUR TOEVOEGEN )

naar boven


REGIO’S DRUIVENRASSEN
1. VALLEE DE MARNE PINOT NOIR ( ROOD )
2. MONTAGNE DE REIMS PINOT MEUNIER ( ROOD )
3. COTE DES BLANCS CHARDONNAY ( WIT )
4. AUBE  

BODEM: KALK

2/3 ROOD EN 1/3 WIT APART VERGISTEN

PERSING:  
1STE PERSING: BESTE CHAMPAGNE VIN DE CUVÉE 4000 KG 20 HL
2DE PERSING : MINDERE KWALITEIT PREMIER TAILLE 4 HL
3DE PERSING : MOUSSERENDE WIJN DEUXIÈME TAILLE 2 HL
4DE PERSING : WITTE WIJN OF WIJNDISTILLAAT VIN DE REBÈCHE

BLANC DE BLANC, UITSLUITEND VAN WITTE DRUIVEN GEMAAKT

naar boven


OOGST
In de herfst worden de rijpe druiven geplukt

HET PERSEN
De druiven worden geperst en leveren de most

OP FUST
Door de gisting veranderd de most in wijn, die in fusten wordt opgeslagen

VOORCUVÉE
men proeft welke wijnen en jaargangen zullen worden gemengd

CUVÉE ( ASSEMBLEREN )
Men vermengd deze wijnen in grote mengvaten de “cuvées “

naar boven



De flessen worden gevuld, ter ondersteuning van de nagisting wordt wat suiker toegevoegd.
Liqueur de tirage genoemd. ( mengsel van wijn, suiker en gist )

EERSTE AFSLUITING
De flessen krijgen een voorlopige afsluiting, agrafe genoemd.

NAGISTING
In de lente gaat de wijn voor de tweede keer in gisting, daarna wordt de wijn in de kelder gelagerd om te rijpen.

RÉMUAGE
De flessen liggen onderste boven in rekken ( pupîtres ), door geregeld te draaien, 1/8 slag zakt het depot naar beneden.

BEZINKING
Alle bezinksel rust nu tegen de kurk

DÉGORGEMENT
Hals van de fles wordt bevroren en met de verwijdering van de voorlopige kurk schiet het bezinksel er in
een ijspropje uit.

DOSAGE
Aan de typen brut, sec, demi-sec en doux wordt enig zoet toegevoegd, de liqueur d’expedition
( mengsel van oude champagnewijn, rietsuiker, eventueel ‘ esprit de cognac ‘ )

naar boven



De definitieve kurk wordt aangebracht met beugel de zgn. muselet ter versterking om de druk van 5 atmosfeer
te kunnen weerstaan.

LAGERING
De champagne moet nu lange tijd rusten. ( afhankelijk van type ) MINIMAAL 15 MAANDEN LAGERING VANAF DE GISTING OP FLES

CAPSULERING EN VERPAKKING ( HABILAGE )
De flessen worden machinaal voorzien van een capsule van zilverpapier en etiket.
Daarna in dozen zorgvuldig ingepakt en beschermd door strohulzen.

naar boven


MILESSIMÉ CHAMPAGNE ONVERMENGD VAN EEN GOED OOGSTJAAR ALTIJD BRUT MINIMAAL 3 JAAR RIJPEN
BRUT ZEER DROOG, 15 GRAM SUIKER PER LITER
EXTRA SEC GOÛT ANGLAIS EXTRA DROOG
SEC ( DRY ) GOÛT AMERICAINE DROOG
DEMI - SEC HALF ZOET/ HALF DROOG
DOUX ZOET
R.M. (RÉCOLTANT MANIPULANT) WIJNBOUWER IS DE VERWERKER
C.M. (COÖPERATIEVE MANIPULANT) COOPERATIE IS DE VERWERKER
N.M. (NEGOCIANT MANIPULANT) HANDELAAR IS DE VERWERKER
M.A. (MARQUE AUXILAIRE) NEVENMERK (COOP. HUISMERKEN)
Op etiket  
GRAND MOUSSEUX 6 TOT 8 ATMOSFEER
MOUSSEUX 5 TOT 6 ATMOSFEER
DEMI MOUSSEUX 4,5 TOT 5 ATMOSFEER
CRÉMANT 2 TOT 4 ATMOSFEER
CÔTEAUX CHAMPENOIS NIET MOUSSEREND

 

naar boven


CHAMPAGNE MOET IN HET CHAMPAGNE GEBIED MOUSSEREND ZIJN GEMAAKT
OVERAL MOET HET WOORD CHAMPAGNE OPSTAAN ( KURK, VERPAKKING, ETC, )


MERKNAMEN: INHOUDSMATEN:
POMMERY ET GRENO PICCOLO ¼ FLES
BOLLINGER MAGNUM 2 FLESSEN
PIPER HEIDSIECK JEROBOAM 4 FLESSEN
VEUVE CLICQUOT REHOBOAM 6 FLESSEN
DOM PERIGNON METHUSALEM 8 FLESSEN
MOËT ET CHANDON SALMANAZAR 12 FLESSEN
LANSON BALTHAZAR 16 FLESSEN
MUMM NABUCODONOZOR 20 FLESSEN

naar boven


HOME | De Cocktailbar | Wijn is fijn | Tafeltje-dek-je | Smakelijke links | Contact
 
sitemap | webmaster